Perfectionisme loslaten

Ken jij de belangrijkste mythe over perfectionisme al?

Wel… die zegt dat perfectionisten super ordelijk en georganiseerd zijn. En altijd alles netjes hebben. Toch is dat echt niet zo! Integendeel, vaak zijn ze zelfs best wel chaotisch.

De waarheid over perfectionisme

Een super bizar gegeven wanneer het gaat over perfectionisme is dat de meeste perfectionisten niet door hebben dat ze er één zijn. Ook bij mij heeft het lang geduurd vooraleer mijn cent viel. Ik kan me nog herinneren dat één van mijn coaches ooit als eerste tegen me zei dat het voor mij nooit goed genoeg was. Tegelijkertijd draafde die persoon toen een gedicht op:

“GOED GENOEG! GOED! GENOEG! GOED GENOEG? GOED? GENOEG? NOOIT GOED? NOOIT GENOEG?…”

Hij ging wel 10 minuten lang door met dit ene veelbetekenende zinnetje. Dus hij wilde me écht wel iets duidelijk maken.

“Le meilleur est l’enemi du bon. Het beste is de vijand van het goede.”  Voltaire

Eerlijk? 

Ik dacht: wat krijgt hij nu? Hij is gek geworden! Dus het drong compleet niet door dat dat van toepassing zou kunnen zijn op mij… Perfectionisme loslaten? No way, hij zat er echt helemaal naast. Daar was ik rotsvast van overtuigd.

Het was pas jaren later dat ik me realiseerde dat hij misschien wel een punt had. Ik moest een examen doen, was er 200% zeker van dat ik het niet kon. En het ook niet onder de knie zou krijgen. Terwijl ik 97% behaalde. “Mijn moeder en zus zeiden me: “Ok, da’s weer typisch Ellen… Dat is echt altijd zo geweest.” Vlak daarna gaf Marcel Hendrickx (auteur van het boek ‘Zeg me dat ik ok ben‘ en ‘Burn Out begint in de kleuterklas‘ een lezing over perfectionisme. Naarmate de lezing vorderde, ging er een lichtje op bij me: ik had wel degelijk last van perfectionisme. En dat inzicht is een belangrijke mijlpaal geweest in mijn leven en heeft heel veel voor me veranderd. Daarvoor ben ik Marcel dankbaar.

 

Wat ik ontdekte over mezelf…

Eerst en vooral kan ik toegeven dat 100% nooit goed genoeg was voor me. Ook 150% niet. En 200% ook niet. Het was letterlijk nooit goed genoeg. Om die reden deed ik superhard mijn best voor alles, zeker in mijn werk. Want ik wilde namelijk niemand teleurstellen. Nochtans was ik zelden tevreden over mijn prestaties. Ook al behaalde ik samen met mijn team schitterende resultaten. 

Bovendien was ik niet echt trots op mijn successen. Integendeel, ik vond ze vanzelfsprekend dus relativeerde ze weg. Op die manier zette ik niet alleen mezelf, maar ook mijn team destijds enorm onder druk. Yep, ik sprak ongelooflijk vaak het woord ‘moeten’ uit. En ik vergeleek mezelf met anderen. 

Verder stelde ik belangrijke dingen uit vanuit de overtuiging dat ik het toch niet zou kunnen. Plus ik had een enorm laag zelfbeeld. Waardoor ik niet zomaar spontaan mezelf durfde te zijn. Van daaruit was ik zelfs zenuwachtig om meetings te leiden. Of had ik stress om te spreken voor publiek. Daarbovenop zei ik “ja” tegen een heleboel zaken waarop ik eigenlijk “nee” wilde zeggen. Zo ging ik maar al te vaak over mijn grenzen… 

Perfectionisme loslaten? 

Ik had echt niet door dat dát hetgene was wat me parten speelde. Dus dat kwam echt niet in me op…

Waarom ik dit nu allemaal met je deel?

Om je een beeld te geven van de verzameling van frustrerende zelf-saboterende gewoontes die bij perfectionisme horen. En die je kwetsbaar maken. Omdat de meeste mensen niet weten dat al die gewoontes een naam hebben, weten ze niet dat ze perfectionisme kunnen loslaten. Of waar ze terecht kunnen voor hulp. Zo geraken ze in een neerwaartse spiraal. En blijven ze voor altijd vastzitten. Dat is niet wat ik wil voor je!  

Het goede nieuws is…

Je wordt niet geboren als perfectionist.
Omdat het een patroon is dat ontstaat in de loop van je leven, kan je perfectionisme – perfect – loslaten.

Joke Verbeke: “Ellen helpt je om je zelfbeeld te versterken en vanuit spontaniteit weer helemaal jezelf te zijn.”

“Bij Ellen voelde ik me direct op mijn gemak. Zo had ik snel het gevoel dat ik haar kon vertrouwen. En ze straalt iets bekend uit.

Samen gingen we aan de slag met ‘Personal branding‘ en ‘Perfectionisme loslaten’. 

Doordat ik me niet echt kon voorbereiden voor de sessies rond ‘perfectionisme loslaten’, schrikte het traject me wat af. Zo maakte ik me bijvoorbeeld zorgen dat ik niet zou weten wat zeggen. Maar dit was helemaal niet nodig. Door de aanpak van Ellen kwamen de antwoorden gewoon vanzelf.

Vóór een sessie, zat mijn hoofd vaak vol gedachten. Tijdens een sessie, werden mijn hersenen aan het werk gezet op een ongewone manier. Na een sessie was mijn hoofd leeg, voelde ik me alert en had ik meer energie. Waardoor ik me steeds opnieuw helemaal opgeladen voelde. 

Dankzij de sessies zag ik merkwaardig genoeg telkens positieve veranderingen in mijn dagelijks leven. Daarnaast ontdekte ik zaken in mezelf waarvan ik niet dacht dat ze er waren. Hierdoor heb ik nu een sterker zelfbeeld. Waardoor ik mezelf minder vergelijk met anderen. En ik een pak spontaner ben. Zo zing en dans ik in de auto zonder schaamtegevoel.

Door mijn positieve ervaring, raad ik het traject ‘Perfectionisme loslaten’ aan iedereen aan. Bijvoorbeeld als je in de knoop ligt met jezelf, teveel piekert of te star geworden bent. 

Ook geef ik graag mee dat ik het ontstaan van het vrije kind het meest memorabel vond. Als mensen hier niet in geloven, geloven ze volgens mij niet in zichzelf. Bovendien had ik niet verwacht dat het zo ingrijpend zou zijn”

Perfectionisme loslaten, begraaf je hiermee ook meteen je ambities en zin voor kwaliteit?

Natuurlijk niet! Wanneer je perfectionisme loslaat, open je de deur naar een compleet andere wereld: een evenwichtige wereld van welzijn. Hierin blijf je streven naar kwaliteit. Plus je gaat nog steeds voor je doelen. Maar de manier waarop je hiervoor gaat, verandert. Want vrijheid, speelsheid, spontaniteit en (zelf)vertrouwen staan dan plots centraal. 

Het helpt je dus om exact datgene te bereiken wat je wil op een ontspannen manier. Vanuit wie je in essentie bent. En wie je wil zijn. Met aandacht voor je meest waardevolle persoonlijke en professionele relaties. Zodat je zín ervaart in je leven.

Weet je wat zo bijzonder is?

Je staat niet op met het idee ‘ik ga nu eens lekker perfectionistisch zijn vandaag’. Toch hindert het je. En meestal gebeurt het gewoon. Zo overvalt het je in de loop van de dag. En dit zonder dat je daar zelf invloed op lijkt te hebben…

Wat ik je gun…

is dat je door je perfectionisme los te laten, stopt met jezelf tegen te werken. Waardoor je op een ontspannen manier exact datgene kan bereiken wat je wil. Zo kan je de beste, meest complete en vrije versie van jezelf kan zijn. 

Na het traject ‘perfectionisme loslaten’ heb je een gezonde portie eigenwaarde en een diepgeworteld zelfvertrouwen. Ook word je je bewust van je diepste verlangens. En het wordt duidelijk wat je kan en wil betekenen voor anderen. Daardoor ben je niet meer zo nodig op zoek naar bevestiging van anderen. Integendeel, je haalt voldoening en waardering uit jezelf. Want je gaat beseffen dat jij met je unieke kwaliteiten goud waard bent!

Wat is je investering?

Tijdens een gratis telefonisch kennismakingsgesprek bekijken we hoe perfectionisme aanwezig is in je leven. Daarbij maak ik een inschatting hoe lang het traject ‘perfectionisme loslaten’ voor jou zal duren. Gemiddeld duurt een traject 7 sessies van 2u.

Als particulier betaal je hiervoor 125 euro / uur, btw inclusief.

Perfectionisten in je bedrijf?

Doordat perfectionisten zichzelf onder druk zetten om hun doelen te realiseren, zijn ze hard voor zichzelf. En wanneer ze hun doelen niet behalen, bezorgt dit hen stress, zelftwijfel en een gevoel van falen. Daardoor lopen ze op lange termijn een groot risico op burn-out

Als je hen echter goed begeleid, zijn dit droomprofessionals voor werkgevers. Daarom is het zinvol om hen op de juiste manier te versterken en ondersteunen. Zodat ze ontspannen productief en op lange termijn duurzaam inzetbaar zijn.

Zakelijk tarief: 150 euro / uur, btw exclusief.

Debby Verheyen: “Ellen heeft mijn leven veranderd. Dankzij haar sta ik veel steviger in mijn schoenen”

“Ik volgde een traject bij Ellen Vanbuel rond ‘Perfectionisme loslaten op de werkvloer’. En ze biedt een fantastische professionele begeleiding. Bovendien is ze heel rustig, wat voor mij een extra dimensie geeft en een enorme meerwaarde biedt. Desondanks het feit dat ze veel weet, komt ze komt nooit belerend over. Want daar is ze zeer vaardig in. Daarnaast heeft ze een breed netwerk waarnaar ze doorverwijst indien nodig. Bovendien werd ik in een zalige ruimte ontvangen. Doordat er zo goed als niks hangt, biedt deze weinig afleiding.

Ellen kan heel goed coachen naar de essentie. Daarbij voelt ze goed aan of je eigenwaarden overeenstemmen met wie je bent. Dankzij de goede perfectionisme coaching, het bepalen, verankeren van mijn eigenwaarden en het beter aanvoelen van mijn eigen lichaam, sta ik veel steviger in mijn schoenen op het werk. En dat had ik hard nodig. Daarvoor wil Ellen ongelooflijk hard bedanken!”

Patricia Capenberghs: “Ik kreeg inzicht in wie ik ben als mens”

“Omdat ik last had van perfectionisme en piekerde over zaken waarover ik me niet echt zorgen hoefde te maken (zoals bijvoorbeeld financiën), kwam ik bij Ellen Vanbuel terecht voor een traject ‘Perfectionisme loslaten’. Want het was altijd worst case scenario bij mij.

Door aan de slag te gaan met het traject kreeg ik inzicht in wie ik ben als mens.  Daarnaast laat ik gedachten of gevoelens veel makkelijker los. Hierdoor kan ik relaxen en genieten en voel ik me goed en gelukkig. Bovendien merk ik ook dat ik anders reageer op bepaalde voorvallen. Hierdoor reageert mijn omgeving ook op een andere manier naar mij toe. Dit zorgt voor rust en harmonie. En eigenlijk gebeuren deze dingen gewoon, ik hoef er niks voor te doen.”

Anoniem: “Ik weet nu wat ik WEL wil, wat ik WEL kan en wie ik WEL ben”

“Omdat ik was vastgelopen in mijn huidige werksituatie, klopte ik aan bij Ellen Vanbuel. En omdat ik ontdekt hebt dat perfectionisme me stress bezorgde. We gingen aan de slag met het traject ‘VIP formule KernTalenten‘ en ‘Perfectionisme loslaten’.

Dankzij het traject zit ik minder in mijn hoofd. En leef ik meer vanuit mijn gevoel. Waardoor er een gezond evenwicht is ontstaan tussen body & mind. Zo weet ik beter wat ik nodig heb. En wat niet bij me past. Daardoor kan ik in dialoog gaan met mensen rondom me. En kan ik makkelijker zaken benoemen. Want ik kan aangeven wat ik nodig heb. Zo kan ik makkelijker grenzen stellen. Dankzij de begeleiding heb ik terug meer contact met mijn eigenwaarde. En dit heeft een positief effect op mijn zelfbeeld (wat wil ik WEL, wat kan ik WEL en wie ik WEL ben).

Verder heb ik een fijne ochtend- en avondroutines gecreëerd voor mezelf. En het is nu ok voor me om de organisatie van dingen uit handen te geven. Vanuit het standpunt ‘kiezen = winnen – niet kiezen = stilstaan’, kan ik eenvoudiger kiezen. Zo helpt het me om mijn leven in handen te nemen. Ellen, ik ben blij dat ik jou als coach heb leren kennen!”