Perfectionisme loslaten

Ken jij de belangrijkste mythe over perfectionisme al?

Die zegt dat perfectionisten super ordelijk en georganiseerd zijn. En altijd alles netjes hebben. Wel… dat is echt niet zo! Integendeel, vaak zijn ze zelfs best wel chaotisch.

De waarheid over perfectionisme

Een super bizar gegeven wanneer het gaat over perfectionisme is dat de meeste perfectionisten niet door hebben dat ze er één zijn. Bij mij heeft het ook lang geduurd vooraleer mijn cent viel. Ik kan me nog herinneren dat één van mijn coaches ooit als eerste tegen me zei dat het voor mij nooit goed genoeg was. Die persoon draafde toen een gedicht op:

“GOED GENOEG! GENOEG! GOED! GOED GENOEG? GOED? GENOEG? NOOIT GOED? NOOIT GENOEG?…”

Hij ging wel 10 minuten lang door met dit ene veelbetekenende zinnetje, dus hij wilde me écht wel iets duidelijk maken.

“Le meilleur est l’enemi du bon. Het beste is de vijand van het goede.”  Voltaire

Eerlijk? 

Ik dacht: wat krijgt hij nu? Hij is gek geworden! Het drong compleet niet door dat dat van toepassing zou kunnen zijn op mij… No way, hij zat er echt helemaal naast. Daar was ik rotsvast van overtuigd.

Het was pas jaren later dat ik me realiseerde dat hij misschien wel een punt had… Ik moest een examen doen, was er 200% zeker van dat ik het niet kon. En het ook niet onder de knie zou krijgen… Terwijl ik 97% behaalde. “Mijn moeder en zus zeiden me: “Ok, da’s weer typisch Ellen… Dat is echt altijd zo geweest.” Die periode gaf Marcel Hendrickx (auteur van het boek ‘Zeg me dat ik ok ben’ en ‘Burn Out begint in de kleuterklas’ een lezing over perfectionisme in de opleiding NLP die ik toen volgde. Daar kreeg ik door dat ik misschien toch wel last had van perfectionisme… En dat inzicht is een belangrijke mijlpaal geweest in mijn leven en heeft heel veel voor me veranderd. En daar ben ik Marcel dankbaar voor.

Wat ik ontdekte over mezelf…

Yep, ik kan toegeven dat 100% nooit goed genoeg was voor me. 150% ook niet. En 200% ook niet. Het was letterlijk nooit goed genoeg. Daarom deed ik superhard mijn best voor alles, zeker in mijn werk. Ik wilde namelijk niemand teleurstellen. Nochtans was ik zelden tevreden over mijn prestaties. Ook al behaalde ik samen met mijn team schitterende resultaten. Daarnaast was ik niet echt trots op successen. Nee, ik vond ze vanzelfsprekend en relativeerde ze. Op die manier zette ik niet alleen mezelf, maar ook mijn team destijds enorm onder druk. Yep, ik sprak ongelooflijk vaak het woord ‘moeten’ uit. En ik vergeleek mezelf met anderen. Ook stelde ik belangrijke dingen uit vanuit de overtuiging dat ik het toch niet zou kunnen. Plus ik had een enorm laag zelfbeeld. Waardoor ik niet zomaar spontaan mezelf durfde te zijn. Van daaruit was ik zelfs zenuwachtig om meetings te leiden. Of had ik stress om te spreken voor publiek. Daarnaast zei ik “ja” tegen een heleboel zaken waarop ik eigenlijk “nee” wilde zeggen. Waardoor ik maar al te vaak over mijn grenzen ging…

Waarom ik dit nu allemaal met je deel?

Om je een beeld te geven van de verzameling van frustrerende zelf-saboterende gewoontes die bij perfectionisme horen. En die je kwetsbaar maken. Omdat de meeste mensen niet weten dat al die gewoontes een naam hebben, weten ze niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Zo geraken ze in een neerwaartse spiraal. En blijven ze voor altijd vastzitten. Dat is niet wat ik wil voor je!  

Het goede nieuws is…

Je wordt niet geboren als perfectionist.
Omdat het een patroon is dat ontstaat in de loop van je leven, kan je het – perfect – loslaten.

Joke Verbeke: “Ellen helpt je om je zelfbeeld te versterken en vanuit spontaniteit weer helemaal jezelf te zijn.”

Ik voelde me direct op mijn gemak bij Ellen. Ze straalt iets bekend uit. En ik had snel het gevoel dat ik haar kon vertrouwen.

Je kan je niet echt voorbereiden voor de sessies. Dit schrok me wat af. Ik maakte me zorgen dat ik niet zou weten wat zeggen. Maar dit was helemaal niet nodig. Door de aanpak van Ellen kwamen de antwoorden gewoon vanzelf.

Vóór een sessie, zat mijn hoofd vaak vol gedachten. Tijdens een sessie, werden mijn hersenen aan het werk gezet op een ongewone manier. En na een sessie was mijn hoofd leeg, voelde ik me alert en had ik meer energie. Helemaal opgeladen, zo voelde ik me steeds opnieuw. En merkwaardig genoeg zag ik ook telkens positieve veranderingen in mijn dagelijks leven.

Ik ontdekte ook zaken in mezelf waarvan ik niet dacht dat ze er waren. Hierdoor heb ik nu een sterker zelfbeeld. Waardoor ik mezelf minder vergelijk met anderen. En me een pak spontaner voel. Dit uit zich bijvoorbeeld in zingen en dansen in de auto zonder schaamtegevoel.

Ik raad het traject aan iedereen aan die met zichzelf in de knoop ligt, teveel piekert of te star geworden is. Het meest memorabel vond ik het ontstaan van het vrije kind. Ik had niet verwacht dat dit zo ingrijpend was. Mensen die er niet in geloven, geloven volgens mij niet in zichzelf.

Als je perfectionisme loslaat, begraaf je dan ook meteen je ambities en zin voor kwaliteit?

Natuurlijk niet! Wanneer je je perfectionisme loslaat, blijf je streven naar kwaliteit. Plus ga je nog steeds voor je doelen. Maar dan op een spontane, duurzame en ontspannen manier die bij je past. Vanuit wie je in essentie bent. En wie je wil zijn.  

Daarbij geeft het je een gevoel van vrijheid, speelsheid, spontaniteit en veel meer. Hierdoor verhoogt je gevoel van wel-zijn. Daarnaast varen ook je persoonlijke en professionele relaties er wel bij.

Weet je wat zo bijzonder is?

Je staat niet op met het idee ‘ik ga nu eens lekker perfectionistisch zijn vandaag’. Toch hindert het je. En meestal gebeurt het gewoon. Het overvalt je in de loop van de dag. Zonder dat je daar zelf invloed op lijkt te hebben…

Wat ik je gun…

is dat je door je perfectionisme los te laten, stopt met jezelf tegen te werken. Waardoor je op een ontspannen manier exact datgene kan bereiken wat je wil. Zo kan je de beste, meest complete en vrije versie van jezelf kan zijn. 

Na het traject heb je een gezonde portie eigenwaarde en een diepgeworteld zelfvertrouwen. Ook word je je bewust van je diepste verlangens. En het wordt duidelijk wat je kan en wil betekenen voor anderen. Daardoor ben je niet meer zo nodig op zoek naar bevestiging van anderen. Nee, je haalt voldoening en waardering uit jezelf. Je gaat beseffen dat jij met je unieke kwaliteiten goud waard bent!

Wat is je investering?

Samen bekijken we hoe perfectionisme aanwezig is in je leven tijdens een gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Gemiddeld duurt een traject 7 sessies van 2u.

Als particulier betaal je hiervoor 75 euro / uur, btw inclusief.

Perfectionisten in je bedrijf?

Perfectionisten zijn hard voor zichzelf. Door zichzelf onder druk te zetten om hun doelen te realiseren. Wanneer ze deze niet behalen, bezorgt dit hen stress, zelftwijfel en een gevoel van falen. Zo lopen ze een groot risico op burn-out. Als je hen echter goed begeleid, zijn dit droomprofessionals voor werkgevers. Daarom is het zinvol om hen op de juiste manier te versterken en ondersteunen. Zodat ze ontspannen productief en op lange termijn duurzaam inzetbaar zijn.

Zakelijk tarief: 150 euro / uur, btw exclusief.

Debby Verheyen: “Ellen heeft mijn leven veranderd. Dankzij haar voel ik me veel steviger in mijn schoenen”

“Ik volgde een traject bij Ellen Vanbuel rond perfectionisme op de werkvloer. Ze biedt een fantastische professionele begeleiding en is heel rustig. Dat geeft voor mij een extra dimensie en biedt een enorme meerwaarde. Ze komt nooit belerend over. Daar is ze zeer vaardig in. Nochtans weet ze veel. En heeft ze een breed netwerk waarnaar ze doorverwijst indien nodig. De zalige ruimte waarin ik ontvangen werd, biedt weinig afleiding doordat er zo goed als niks hangt.

Ellen kan heel goed coachen naar de essentie. Daarbij voelt ze goed aan of je eigenwaarden overeenstemmen met wie je bent. Door de goede perfectionisme coaching, het bepalen, verankeren van mijn eigenwaarden en het beter aanvoelen van mijn eigen lichaam, sta ik veel steviger in mijn schoenen op het werk. En dat had ik hard nodig. Ik wil Ellen ongelooflijk hard bedanken!”

Patricia Capenberghs: “Ik kreeg inzicht in wie ik ben als mens”

“Omdat ik last had van perfectionisme en piekerde over zaken waarover ik me niet echt zorgen hoefde te maken (zoals bijvoorbeeld financiën), kwam ik bij Ellen Vanbuel terecht. Het was altijd worst case scenario bij mij.

Door aan de slag te gaan met het traject kreeg ik inzicht in wie ik ben als mens.  Daarnaast laat ik gedachten of gevoelens veel makkelijker los. Hierdoor kan ik relaxen en genieten en voel ik me goed en gelukkig. Ik merk ook dat ik anders reageer op bepaalde voorvallen. Hierdoor reageert mijn omgeving ook op een andere manier naar mij toe. Wat voor rust en harmonie zorgt. En eigenlijk gebeuren deze dingen gewoon, ik hoef er niks voor te doen.”

Anoniem: “Ik weet nu wat ik WEL wil, wat ik WEL kan en wie ik WEL ben”

“Ik klopte aan bij Ellen Vanbuel omdat ik was vastgelopen in mijn huidige werksituatie. En omdat ik ontdekt hebt dat perfectionisme me stress bezorgde. We gingen aan de slag met KernTalenten en perfectionisme.

Daardoor zit ik minder in mijn hoofd en leef meer vanuit mijn gevoel. Waardoor er een gezond evenwicht is ontstaan tussen body & mind. Dit maakt dat ik beter weet wat ik nodig heb. En wat niet bij me past. Op basis hiervan kan ik in dialoog gaan met mensen rondom me. Ik kan makkelijker zaken benoemen. En kan ik aangeven wat ik nodig heb. Dit maakt het makkelijker om grenzen te stellen. Dankzij de begeleiding heb ik terug meer contact met mijn eigenwaarde. En dit heeft een positief effect op mijn zelfbeeld (wat wil ik WEL, wat kan ik WEL en wie ik WEL ben).

Verder heb ik een fijne ochtend- en avondroutines gecreëerd voor mezelf. Het is nu ok voor me om de organisatie van dingen uit handen te geven. Vanuit het standpunt ‘kiezen = winnen – niet kiezen = stilstaan’, kan ik eenvoudiger kiezen. Dit helpt me om mijn leven in handen te nemen. Ik ben blij dat ik jou als coach heb leren kennen!”