Perfectionisme loslaten

De waarheid over perfectionisme

Een super bizar gegeven wanneer het gaat over perfectionisme is dat de meeste perfectionisten niet door hebben dat ze er één zijn. Daarom komt ‘perfectionisme loslaten’ niet in hun op.

Ook bij mij heeft het lang geduurd vooraleer mijn cent viel. Ik kan me nog herinneren dat één van mijn coaches ooit als eerste tegen me zei dat het voor mij nooit goed genoeg was. Tegelijkertijd draafde die persoon toen een gedicht op:

“GOED GENOEG! GOED! GENOEG!

GOED GENOEG? GOED? GENOEG?

NOOIT GOED?

NOOIT GENOEG?…”

10 minuten lang ging hij door met dit ene veelbetekenende zinnetje. Dus hij wilde me écht wel iets duidelijk maken.

“Le meilleur est l’enemi du bon. Het beste is de vijand van het goede.”  Voltaire

Eerlijk? 

Ik dacht: wat krijgt hij nu? Hij is gek geworden! Dus het drong compleet niet door dat dat van toepassing zou kunnen zijn op mij… Perfectionisme loslaten? Nee hoor, hij zat er helemaal naast. Daar was ik rotsvast van overtuigd.

Het was pas jaren later dat ik me realiseerde dat hij misschien wel een punt had. Ik had een examen en was er 200% zeker van dat ik het niet zou kunnen. Terwijl ik 97% behaalde.

Vlak daarna gaf Marcel Hendrickx (auteur van het boek ‘Zeg me dat ik ok ben‘ en ‘Burn Out begint in de kleuterklas‘ een lezing over perfectionisme. Naarmate de lezing vorderde, ging er een lichtje op bij me: ik had wel degelijk last van perfectionisme. En dat inzicht is een belangrijke mijlpaal geweest in mijn leven en heeft heel veel voor me veranderd. Daarvoor ben ik Marcel dankbaar.

Wat ik ontdekte over mezelf…

Eerst en vooral dat ik een hoge lat had naar mezelf en anderen toe. Het was letterlijk nooit goed genoeg voor me. Daarom was ik altijd maar bezig met van alles te moeten. Zo zette ik mezelf constant onder druk. En deed ik superhard mijn best voor alles en iedereen. Want ik wilde niemand teleurstellen. Ook mezelf nietNochtans was ik zelden tevreden, ook al behaalde ik vaak schitterende resultaten.

Omdat ik mezelf altijd maar ging vergelijken met anderen (die het natuurlijk veel beter deden of konden), relativeerde ik elk succes weg in plaats van er trots op te zijn. En doordat ik geen gezonde portie eigenwaarde had:

 • stelde ik complexe taken uit want ‘ik zou ze toch niet kunnen’
 • of deed ik ze gewoon niet… Zo is me ooit gevraagd om een lezing te geven over Antarctica omdat ik er net geweest was. Omdat ik stress had om te spreken voor groepen, heb ik toen een andere spreker uitgenodigd… Het grappige is dat het publiek toen absoluut mijn verhaal wilde horen en ik dus toch nog gesproken heb die avond. Met laaiend enthousiaste reacties… OMG!
 • en durfde niet spontaan mezelf te zijn
 • of zei ik “ja” tegen zaken waarop ik eigenlijk “nee” wilde zeggen

Daardoor ging ik maar al te vaak over mijn grenzen

Perfectionisme loslaten

Ik had echt niet door dat perfectionisme hetgene was wat me parten speelde. Dus dat kwam echt niet in me op…

Waarom ik dit nu allemaal met je deel?

Om je een beeld te geven van de frustrerende zelf-saboterende gewoontes die bij perfectionisme horen. En die je kwetsbaar maken. Omdat de meeste mensen niet weten dat al die gewoontes een naam hebben, weten ze niet dat ze perfectionisme kunnen loslaten. Of waar ze terecht kunnen voor hulp. Zo geraken ze in een neerwaartse spiraal. En blijven ze vastzitten. Dat is niet wat ik wil voor je!

Het goede nieuws is…

Je wordt niet geboren als perfectionist. Daardoor kan je perfectionisme loslaten. Vanuit verschillende opleidingen die ik volgde rond perfectionisme in binnen- en buitenland, heb ik het traject ‘je perfectionisme loslaten’ ontwikkeld. 

Wat levert ‘je Perfectionisme loslaten’ je op?

Je leert hoe je:

 • kan stoppen met uitstellen of jezelf onder druk te zetten om constant je doelen na te jagen
 • komaf maakt met de hele tijd van alles te moeten
 • een gezonde portie eigenwaarde ontwikkelt
 • waardoor je vertrouwen en innerlijke gemoedsrust opbouwt
 • je je grenzen vriendelijk aangeeft
 • uit je hoofd geraakt en diep kan ont-spannen 
 • je energiepeil zelf makkelijk beïnvloedt
 • je veerkracht verhoogt (uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een link is tussen perfectionisme en veerkracht)
 • kan stoppen met jezelf of je business klein te houden

Uit onderzoek aan de VUB blijkt dat perfectionisten 6 maanden na het beëindigen van het traject nog steeds duurzame resultaten zien. Meer weten? Klik dan hieronder!

Perfectionisten in je bedrijf?

Doordat perfectionisten zichzelf constant onder druk zetten om hun doelen te realiseren, ervaren ze heel wat spanning. En wanneer ze hun doelen niet behalen, twijfelen ze aan zichzelf en hebben ze het gevoel te falen. Omdat ze dit gevoel meenemen naar een volgende opdracht, komen ze terecht in een vicieuze cirkel. Zo verhoogt hun stressniveau en dit heeft een negatieve impact op hun fysieke, sociale en mentale gezondheid. Daardoor lopen ze op lange termijn een groot risico op burn-out

Als je hen echter goed begeleid, zijn dit droomprofessionals. Daarom is het zinvol om hen op de juiste manier te versterken en ondersteunen. Zodat ze op een gezonde manier en op lange termijn inzetbaar zijn voor je bedrijf.

Meer weten? Klik dan hieronder!

Perfectionisme loslaten, begraaf je dan  je ambities en zin voor kwaliteit?

Natuurlijk niet! Wanneer je perfectionisme loslaat, ontstaat er evenwicht. Want we behouden de positieve kanten van perfectionisme (zoals je ambitie, zin voor kwaliteit of efficiëntie). Maar de stress die ermee gepaard gaat, laten we los.

Dus leer je om exact gedaan te krijgen wat je wil op een ontspannen manier. Vanuit de mooiste versie van jezelf. Vanuit vrijheid, harmonie, spontaniteit en (zelf)vertrouwen.  En dit geeft je innerlijke gemoedsrust.

Weet je wat zo bijzonder is?

Je staat niet op met het idee ‘ik ga nu eens lekker perfectionistisch zijn vandaag’. Toch hindert het je. En meestal gebeurt het gewoon. Zo overvalt het je in de loop van de dag. En dit zonder dat je daar zelf invloed op lijkt te hebben… Daarom helpt het niet omdat er gewoon met iemand over te gaan praten. 

Wat ik je gun…

is dat je door je perfectionisme los te laten, stopt met jezelf of je business klein te houden. 

Na het traject ‘perfectionisme loslaten’ heb je een gezonde portie eigenwaarde en een diepgeworteld zelfvertrouwen. Daardoor haal je voldoening en waardering uit jezelf. Want je gaat beseffen dat jij met je unieke kwaliteiten goud waard bent!

Joke Verbeke: “Ellen helpt je om je zelfbeeld te versterken en vanuit spontaniteit weer helemaal jezelf te zijn.”

“Bij Ellen voelde ik me direct op mijn gemak. Zo had ik snel het gevoel dat ik haar kon vertrouwen. En ze straalt iets bekend uit.

Samen gingen we aan de slag met ‘Personal branding‘ en ‘Je Perfectionisme loslaten’. 

Doordat ik me niet echt kon voorbereiden voor de sessies rond ‘perfectionisme loslaten’, schrikte het traject me wat af. Zo maakte ik me bijvoorbeeld zorgen dat ik niet zou weten wat zeggen. Maar dit was helemaal niet nodig. Door de aanpak van Ellen kwamen de antwoorden gewoon vanzelf.

Vóór een sessie, zat mijn hoofd vaak vol gedachten. Tijdens een sessie, werden mijn hersenen aan het werk gezet op een ongewone manier. Na een sessie was mijn hoofd leeg, voelde ik me alert en had ik meer energie. Waardoor ik me steeds opnieuw helemaal opgeladen voelde. 

Dankzij de sessies zag ik merkwaardig genoeg telkens positieve veranderingen in mijn dagelijks leven. Daarnaast ontdekte ik zaken in mezelf waarvan ik niet dacht dat ze er waren. Hierdoor heb ik nu een sterker zelfbeeld. Waardoor ik mezelf minder vergelijk met anderen. En ik een pak spontaner ben. Zo zing en dans ik in de auto zonder schaamtegevoel.

Door mijn positieve ervaring, raad ik het traject ‘Perfectionisme loslaten’ aan iedereen aan. Bijvoorbeeld als je in de knoop ligt met jezelf, teveel piekert of te star geworden bent. 

Ook geef ik graag mee dat ik het ontstaan van het vrije kind het meest memorabel vond. Als mensen hier niet in geloven, geloven ze volgens mij niet in zichzelf. Bovendien had ik niet verwacht dat het zo ingrijpend zou zijn”

Paulien De Leeuw – studente: “Ik weet nu waar ik energie van krijg en ben van mijn perfectionisme afgeraakt.”

Omdat ik op zoek was naar een studierichting die bij me aansloot, kwam ik op doorverwijzing bij Ellen terecht. In het traject gingen we op zoek naar mijn KernTalenten. Tijdens dit proces werd duidelijk dat ik ook perfectionistisch was. Vervolgens zijn we hiermee aan de slag gegaan in het traject Je Perfectionisme Loslaten’.

De manier waarop Ellen te werk ging om mijn KernTalenten te achterhalen adhv vragenlijsten en een kaartenspel vond ik een hele goede aanpak. Hierdoor weet ik nu goed waaruit ik energie kan halen in het dagelijkse leven.

Uit mijn KernTalenten bleek onder andere dat ik een heel nuchter persoon ben. Dit was soms wel wat moeilijk bij het verdere verloop in de sessies rond perfectionisme, waar je je erg inleeft en sterk je verbeelding gebruikt. Maar Ellen heeft dit op zo’n persoonlijke manier aangepakt dat ik me toch kon inleven in het ‘verhaal’ en het met succes beëindigde. 

Dankzij het traject weet ik nu wat mijn KernTalenten zijn en waar ik dus energie uit kan halen. Daarnaast ben ik van mijn perfectionisme afgeraakt door meditatie die me helpt tot rust te komen. Ook heb ik nu de overtuigingen dat het niet meer moet volgens het boekje, maar dat ik het ook op mijn eigen manier kan uitvoeren. Ten slotte weet ik nu dat ik doe wat ik kan en dat het ook zo wel goed zal komen.

Wai Kum: “Mijn zelfbeeld is sterker geworden”

“Ik vond dat perfectionisme meer en meer in de negatieve zin voorkwam bij mezelf. Vooral van de pieken hiervan wilde ik vanaf geraken. Want hierdoor ervaarde ik stress, verloor ik mijn zelfvertrouwen en was ik niet meer gelukkig. Daarom ging ik bij Ellen aan de slag met het traject ‘perfectionisme loslaten’. 

En het effect kon ik vanaf de eerste sessie al voelen. Het piekeren is sterk verminderd, ik pieker bvb niet meer over wat ik anders / beter had kunnen doen, mijn zelfbeeld is sterker geworden, ik durf sneller advies te vragen aan de juiste persoon. Deze veranderingen zorgen ervoor dat ik me gelukkiger voel, minder stress heb en mijn zelfvertrouwen is hierdoor gestegen. Op het einde van de sessies is er een test waar je terug een score moet geven op de symptomen van perfectionisme, hierdoor kan ik ook zien dat het in vergelijking met de start van de sessies sterk verminderd is. Het lijkt hocus pocus te zijn. Maar het werkt echt. Zeer magisch.”

Debby Verheyen: “Ellen heeft mijn leven veranderd. Dankzij haar sta ik veel steviger in mijn schoenen”

“Ik volgde een traject bij Ellen Vanbuel rond ‘Perfectionisme loslaten op de werkvloer’. En ze biedt een fantastische professionele begeleiding. Bovendien is ze heel rustig, wat voor mij een extra dimensie geeft en een enorme meerwaarde biedt. Desondanks het feit dat ze veel weet, komt ze komt nooit belerend over. Want daar is ze zeer vaardig in. Daarnaast heeft ze een breed netwerk waarnaar ze doorverwijst indien nodig. Bovendien werd ik in een zalige ruimte ontvangen. Doordat er zo goed als niks hangt, biedt deze weinig afleiding.

Ellen kan heel goed coachen naar de essentie. Daarbij voelt ze goed aan of je eigenwaarden overeenstemmen met wie je bent. Dankzij de goede perfectionisme coaching, het bepalen, verankeren van mijn eigenwaarden en het beter aanvoelen van mijn eigen lichaam, sta ik veel steviger in mijn schoenen op het werk. En dat had ik hard nodig. Daarvoor wil Ellen ongelooflijk hard bedanken!”

Patricia Capenberghs: “Ik kreeg inzicht in wie ik ben als mens”

“Omdat ik last had van perfectionisme en piekerde over zaken waarover ik me niet echt zorgen hoefde te maken (zoals bijvoorbeeld financiën), kwam ik bij Ellen Vanbuel terecht voor een traject ‘Perfectionisme loslaten’. Want het was altijd worst case scenario bij mij.

Door aan de slag te gaan met het traject kreeg ik inzicht in wie ik ben als mens.  Daarnaast laat ik gedachten of gevoelens veel makkelijker los. Hierdoor kan ik relaxen en genieten en voel ik me goed en gelukkig. Bovendien merk ik ook dat ik anders reageer op bepaalde voorvallen. Hierdoor reageert mijn omgeving ook op een andere manier naar mij toe. Dit zorgt voor rust en harmonie. En eigenlijk gebeuren deze dingen gewoon, ik hoef er niks voor te doen.”

Anoniem: “Ik weet nu wat ik WEL wil, wat ik WEL kan en wie ik WEL ben”

“Omdat ik was vastgelopen in mijn huidige werksituatie, klopte ik aan bij Ellen Vanbuel. En omdat ik ontdekt hebt dat perfectionisme me stress bezorgde. We gingen aan de slag met het traject ‘VIP formule KernTalenten‘ en ‘Perfectionisme loslaten’.

Dankzij het traject zit ik minder in mijn hoofd. En leef ik meer vanuit mijn gevoel. Waardoor er een gezond evenwicht is ontstaan tussen body & mind. Zo weet ik beter wat ik nodig heb. En wat niet bij me past. Daardoor kan ik in dialoog gaan met mensen rondom me. En kan ik makkelijker zaken benoemen. Want ik kan aangeven wat ik nodig heb. Zo kan ik makkelijker grenzen stellen. Dankzij de begeleiding heb ik terug meer contact met mijn eigenwaarde. En dit heeft een positief effect op mijn zelfbeeld (wat wil ik WEL, wat kan ik WEL en wie ik WEL ben).

Verder heb ik een fijne ochtend- en avondroutines gecreëerd voor mezelf. En het is nu ok voor me om de organisatie van dingen uit handen te geven. Vanuit het standpunt ‘kiezen = winnen – niet kiezen = stilstaan’, kan ik eenvoudiger kiezen. Zo helpt het me om mijn leven in handen te nemen. Ellen, ik ben blij dat ik jou als coach heb leren kennen!”

Anoniem: “Ellen is de gids die je op weg helpt om voluit te gaan voor een goed leven”

“Voor Ellen had ik deze vraag: “Kan ik een milder persoon worden, voor mezelf en zo ook voor de ander, met behoud van mijn eigen waarden en normen?” Samen bewandelden we het traject ‘VIP formule KernTalenten‘ en ‘Perfectionisme loslaten’.

De aanpak van Ellen bracht rust en inkeer, zachtheid en ontspanning. Om zo tot mezelf te kunnen komen. Zonder oordeel of makkelijke oplossing. Wel vanuit de tijd om te groeien van binnenuit. En vanuit het samen kijken naar persoonlijke sterktes. Wat vertrouwen en geloof in een toekomst brengt. Ellen is de gids die je op weg helpt met het ontdekken wat je hindert om voluit te gaan voor een goed leven.

Dankzij de coaching door Ellen ben ik weer één met mijn vrije kind en mijn ontwikkelde deel. Daarnaast sta ik terug volwaardig én met levensvreugde in het leven. En de mildheid die ik zo nodig heb, mag ik nu ook echt ervaren. Daardoor voel ik me héél, ook met mijn perfectionisme!

Ellen, veel moed om te blijven doen wat je zo goed doet!”