De piekerspiraal

Piekeren kost je veel tijd en energie 

En dus ook geld. Zeker als ondernemer. Onlangs sprak ik een succesvolle dame van 40 jaar. Piekeren was haar niet vreemd. 

Ondanks haar succes, piekerde ze zich letterlijk kapot: over de warmte die ze miste in haar relatie, over de job waarin ze lange tijd succesvol was maar die haar ondertussen vooral uitputte, over haar gezondheid, over keuzes die ze al dan niet wilde maken, over wat anderen over haar denken…

Piekeren is als een schommelstoel.

Je bent wel in beweging,

maar komt niet van je plaats.

Dr Phil.

Ken je dat? Vragen als:

  • wat als…?
  • had ik maar…
  • stel je voor dat…
  • zou ik niet beter…?

Omdat deze vragen zich opnieuw en opnieuw en opnieuw herhalen, kom je in de piekerspiraal terecht die je helemaal naar beneden zuigt. Piekeren doe je natuurlijk niet over positieve scenario’s. Daarom maakt het je vermoeid en futloos. En zakt je energie als pudding in elkaar… 

Maar wat leveren die gedachten je op? Ze halen je uit het moment waardoor alle plezier en spontaniteit verdwijnen en het leven uit je lijf stroomt. Door al dat piekeren, ervaar je stress en ben je weinig productief. Zo saboteer je jezelf en is het een pak moeilijker om je dromen en verlangens te realiseren. Terwijl het eigenlijk maar je gedachten zijn over een situatie…

Wist je dat…

ongezond perfectionisme vaak aan de basis ligt van piekeren? Hier kom je te weten of jij last hebt van perfectionisme.

Perfectionisten leven vaak in hun hoofd. Daardoor produceren ze een hoop pieker gedachten. En blijven ze dus maar rondjes draaien in hun hoofd. Vaak gaan hun gedachten over:

  • wat anderen van hun denken
  • of ze het wel goed genoeg doen
  • wat ze beter hadden kunnen doen

Zo raken ze het contact met hun lichaam helemaal kwijt. En negeren ze hun lichaamssignalen. Terwijl die net zo belangrijk zijn. Doordat ze hun lichaamssignalen negeren, blijven ze altijd maar doorgaan. Zelfs als hun lichaam tegensputtert. Zo gaan ze vaak ver over hun eigen grenzen.

Wanneer je in de piekerspiraal zit…

lijkt het alsof je in een grot kruipt. Verstopt voor alles en iedereen. Compleet uit verbinding. Zo ben je helemaal niet aantrekkelijk voor de mensen rondom je. Je stoot hen eerder af. Terwijl we sociale dieren zijn en we die verbinding met anderen net nodig hebben.  

Telkens wanneer je tijd en energie gaat naar piekeren, hou je jezelf en je business klein. En dan ben je weinig van betekenis.

Stel je voor dat je je pieker gedachten zou kunnen vervangen door gezonde gedachten. Wat zou dat voor je veranderen? Met je gedachten en gevoelens creëer je je toekomst. Altijd. Dus wat ik je toewens, is dat je je creativiteit en fantasie inzet om gezonde gedachten te produceren. Want die zorgen ervoor dat je je goed voelt. En vanuit een goed gevoel, is er het makkelijker om de juiste acties te ondernemen. En dan is er zoveel meer mogelijk!

Zo helpen gezonde gedachten je dus om datgene te realiseren wat je diep vanbinnen wil. En dit heeft niet alleen een positieve impact op jezelf. Want wanneer jij in je grootsheid durft te staan, kan je ook van betekenis zijn voor anderen.

Om in die grootsheid te staan, is het nodig om te investeren in jezelf. En door te investeren in jezelf, investeer je meteen ook in je belangrijkste relaties, zowel professioneel als privé.

Wil jij graag in je grootsheid staan en wil je weten of ik iets voor je kan betekenen?

Wat ik je gun, is dat je ontspannen productief bent. Zodat je de mooiste en meest complete versie van jezelf kan zijn. Daarom heb ik een e-boek voor je klaar staan. Je kan het hier gratis downloaden.

Artikel met liefde geschreven door Ellen Vanbuel

Door dit artikel heel selectief door te sturen naar de juiste persoon, help je me om mijn missie te realiseren. Want ik wil zoveel mogelijk ambitieuze, ondernemende perfectionisten versterken. Wie is dan die juiste persoon? Iemand waarvan je voelt dat het haar versterkt om te kiezen voor gezonde gedachten. 

Inspireert het artikel je en wil je delen overnemen, vraag dan eerst toestemming.