Gelukkige gedachten creëren: hoe doe je dat?

Gelukkige gedachten aan zee

Gelukkige gedachten creëren: hoe doe je dat? Wist je dat we zo’n 6000 gedachten per dag hebben? En dat de meeste gedachten dezelfde zijn dan de dag ervoor? Zo’n 70% van ons mentaal gekwebbel is negatief en gebeurt automatisch

Piekeren is als een schommelstoel.

Je bent wel bezig,

maar komt niet van je plaats.

Nochtans weten we allemaal dat het ons niks oplevert. Maar het is vaak sterker dan onszelf. Vooral bij hoogopgeleide perfectionisten. Diep vanbinnen leeft bij hen de overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’. Meestal heeft die overtuiging zich lekker genesteld in hun onderbewustzijn. Daardoor beseffen ze niet dat ze deze overtuiging hebben. Toch vloeien er net heel wat negatieve gedachten uit voort. Daarom zijn perfectionisten Meesters in Mentaal Gekwebbel. Ze leven vanuit hun hoofd. En hun gedachten bepalen wat ze doen en hoe ze zich voelen. 

Heel vaak klinkt dat mentaal gekwebbel bij hen als volgt:

 • Ben ik wel goed genoeg voorbereid om die workshop te geven?
 • Ga ik dit project wel kunnen leiden?
 • Heb ik mijn mails wel snel genoeg opgevolgd?
 • Hoe kan ik die meeting volgende keer anders en beter aanpakken?
 • Als ik tijdens mijn presentatie een vraag krijg waarop ik het antwoord niet weet, dan ga ik helemaal rood worden.
 • Ben ik wel een goede leidinggevende voor mijn team?
 • Wat denken anderen over me?
 • Wanneer gaan anderen door hebben dat ik er eigenlijk niks van bak?
 • Als ik topkwaliteit aflever, krijg ik een pluim. Ik moet dus super hard mijn best doen.
 • En als ik geen pluim krijg, betekent dit dat ik niet hard genoeg mijn best heb gedaan. Dan moet ik volgende keer nog meer mijn best doen.
 • En als ik wel een pluim krijg, denk ik: “Dat complimentje over mijn presentatie, is dat wel gemeend?”

En op zich is het natuurlijk super gezond om jezelf in vraag te stellen. Maar vaak zijn dit echt ronddraaiende gedachten waarin je blijft hangen. Echt mentaal gekwebbel dus. En zo kom je in de piekerspiraal terecht. En dit gaat met heel wat kostbare energie lopen. Zo geeft het je niet alleen een slecht gevoel. Maar bezorgt het je stress en put het je ook echt uit. Daarnaast houdt het je vaak wakker. Terwijl we hebben allemaal nood aan een gezonde nachtrust. Want dit zorgt ervoor dat we uitgerust zijn om de volgende dag te doen wat ons te doen staat. 

Gelukkige gedachten creëren: hoe doe je dat…

Gelukkige gedachten creëren, haalt je uit de piekerspiraal en tovert spontaan een glimlach op je gezicht. Dus als je ’s nachts ligt te piekeren, denk dan eens terug aan een gelukkig moment. Misschien denk je aan een persoon die je gelukkig maakte, een fijne plek waar je was of een ervaring die je had. Beleef dit moment opnieuw met al je zintuigen en maak het zo groots en levendig mogelijk. 

Misschien proberen je ronddraaiende negatieve gedachten je gelukkige herinnering te overschaduwen, dat is heel normaal. Idealiter laat je je begeleiden door je coach om gelukkige gedachten te creëren. En wanneer je kampt met perfectionisme, kies dan voor een erkend perfectionisme coach. Want die weet precies welke strategieën jij als perfectionist nodig hebt om gelukkige gedachten te creëren. 

Herontdek jezelf en geniet …

Wist je dat het voor perfectionisten vaak nodig is echt de kern van hun perfectionisme aan te pakken? Zo herontdekken ze zichzelf en her-inneren ze zich wat hen gelukkig maakte. En kunnen ze de mooiste versie van zichzelf zijn. En het negatieve mentale gekwebbel maakt dan vaak spontaan plaats voor meer gelukkige gedachten.

 • Waar word jij blij van?
 • Wat is jouw gelukkige gedachte?
 • Wat deed je graag toen je nog een vrij kind was? Toen je nog dingen durfde proberen zonder jezelf tegen te saboteren door je mentaal gekwebbel?

Wil je herontdekken wie je echt bent? Zodat je de mooiste versie van jezelf kan zijn? Door hieronder te klikken, kom je te weten welke mogelijkheden ik voor je zie en of ik iets voor je kan betekenen.

Artikel met liefde geschreven door Ellen Vanbuel

Door dit artikel heel selectief door te sturen naar de juiste persoon, help je me om mijn missie te realiseren. Omdat ik ambitieuze, ondernemende perfectionisten wil versterken. Wie is dan die juiste persoon? Iemand waarvan je voelt dat het haar versterkt om gelukkige gedachten te creëren. 

Inspireert het artikel je en wil je delen overnemen, vraag dan eerst toestemming.